poniedziałek, 24 września 2012

Obiado-kolacja

Pomimo, iż mieszkam na Tajwanie prawie 6 lat do tej pory nie mogę się przyzyczaić do tajwańskiego rozkładu posiłków w ciągu dnia...Najpierw oczywiście jest śniadanie, jednak wiele ludzi go nie je- pije tylko kawę potem od około 11.30 do 13.30 jest tzw przerwa na lunch- wygląda on jak nasz obiad, potem około 18.00 do 20:00 jest czas na obiad- który jest notabene drugim obiadem w ciągu dnia jakby nie spojrzeć. Późno wieczorem można zjeść przekąskę.




Ja zawsze jem śniadanie- to mój najważniejsze posiłek dnia i zazwyczaj jest duży. Jem po przebudzeniu zatem często w porze tajwańskiego lunchu. Lunchu, po dużym śniadaniu nie jem bo nie jestem jeszcze głodna, ewentualnie jakieś małe, drugie śniadanie. Około 15:00- 16:00 jestem już głodna i mam ochotę na większy posiłek... Niestety w o tej porze wszystko na Tajwanie jest zamknięte- nikt wtedy nie je- chyba że emigranci z Polski;). Rada nie rada muszę sama sobie radzić...W czasie obiadowej ja oczywiście nie jestem jeszcze głodna i absolutnie nie mam ochoty na suty obiad tak późno...




Staram się zmienić nawyki żywieniowe D. ale niestety jest to chyba walka z wiatrakami, sama też nie bardzo jestem w stanie się przyzwyczaić do norm tajwańskich...Ciekawe jak to będzie jak baby pojawi się na świecie?

4 komentarze :

  1. Lohoho, to Cie dziewczyno wywialo. Gratuluje :) A jak patrze na to jedzenie to cos czuje, ze moj Blake bylby zachwycony nim. Sama potrafisz ugotowac cos tajskiego?

    OdpowiedzUsuń
  2. hey...przygotowanie jedzenia nie jest takie trudne...kwestia leży w składnikach...u nas w polsce trudno dostać odpowiednie składniki a tu wszystko jest na miejscu więc eksperymentuję...moj mąż gotuje głównie ale kilku dań mnie nauczył...i są znacznie prostsze niż polskie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat mieszkam w Londynie i tu sa dostepne z produkty z calego swiata, dlatego jestem ciekawa przepisow i jedzenia tajskiego. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hey jedzenie tajskie jest super tu na tajwanie tez je mamy:) ale troche inne smaki niż tradycyjne jedzenie tajwanskie...tajskie jest bardziej slodko kwaśne...tajwanskie zaś słone i ostre...więcej ziół tu używają:)no i soli :)

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twój komentarz:)

".src='http://code.jquery.com/jquery-latest.js'/>